Vad är bra och dålig mat?

Bra mat är producerad på ett skonsamt och hållbart sätt för miljön. Det kan vara ekologiska livsmedel odlade utan kemisk bekämpning och handelsgödsel, men det kan också vara närproducerade mat, mat som inte åkt så långt på sin väg från producent till konsument och därmed inte bidragit till koldioxidutsläpp och växthuseffekt.
Dåligt för miljön
Det går åt en hel del energi för att maten ska kunna produceras och transporteras. Av den totala enerigförbrukning går omkring 20 procent åt i livsmedelskedjan.
Odling och uppfödning påverkar alltid miljön mer eller mindre. Som näringsläckage, bekämpningsmedel som hamnar fel eller bryts ner långsamt, tungmetaller i handelsgödsel och avloppsslam och bland annat klimatgasen metan som släpps ut av djuren.
Det kan orsakar övergödning och igenväxning av vattendrag och sjöar.
//Oscar
Kommentarer
Postat av: anonym
Nice inlägg, bra info!
Postat av: Oscar
Tack
Trackback